De gevolgen van een verflucht in huis

verf blijft stinken

Verf kan helaas een aantal schadelijke stoffen bevatten. Deze komen vrij gedurende het verfproces en zijn niet gezond voor schilders of personen die aan het klussen zijn. Dit artikel dieper in op de gevolgen van een verflucht in huis.

Ingrediënten in verf

Er zijn diverse stoffen toegevoegd aan verf, waaronder: bindmiddelen, oplos en verdunningsmiddelen, pigmenten, vulstoffen en hulpstoffen. Ze leveren gevaar op bij het inademen of bij contact via de huid. Bij het verwijderen van oude verflagen kan eveneens gevaar ontstaan.

verf blijft stinken

Het bindmiddel is het primaire bestanddeel van verf. Bindmiddelen worden gemaakt uit kunststoffen en deze vormen de uiteindelijke verflaag na het droogproces. Verfsoorten met meer bindmiddelen zijn beter beschermd tegen diverse invloeden en de hoeveelheden bindmiddel zijn verschillen per verfsoort. Hoe meer eisen er aan de verf zijn, hoe meer bindmiddelen zich in de verf kunnen bevinden.

Oplos en verdunningsmiddelen worden tevens toegevoegd aan verf. Door dit toe te voegen vloeit de verf goed en droogt de verf sneller. Er zijn ook oplosmiddelen in verf zoals terpentine of thinner, deze stoffen zorgen er eveneens voor dat de verf blijft stinken.

Pigmenten en vulstoffen maken de kleur van de verf en zorgen voor de dikte van de verf. Vroeger werd pigment met lood en chromaat gebruikt en deze waren verantwoordelijk voor vele gezondheidsklachten. Tegenwoordig is er meer aandacht voor de pigmenten en vulstoffen en zijn deze minder schadelijk.

Hulpstoffen worden toegevoegd om de eigenschappen van verf beter te maken. Er zijn hulpstoffen die irriterend werken. Hulpstoffen die veel worden gebruikt zijn onder andere: dispergeer, antischuimmiddelen, zuur-regelaars, drogers, siccatieven, conserveermiddelen en ten slotte emulgatoren.

Gevolgen van een verflucht in huis voor de gezondheid

Bovengenoemde ingrediënten kunnen gezondheidsklachten geven. Ze zorgen onder meer voor huiduitslag en een groot aantal mensen is allergisch voor epoxyharsen in verf. Diverse ingrediënten in verf zorgen vaak voor geïrriteerde luchtwegen en ogen.

Als de ruimte niet goed wordt geventileerd en de verf blijft stinken kunnen symptomen als duizeligheid, misselijkheid, en hoofdpijn ontstaan. Ten slotte is het goed om te lezen op het etiket van de verf, zodat je ontdekt welke stoffen zich in de verf bevinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *