De voordelen van een groendak

Een groendak is een dak dat geheel of gedeeltelijk met vegetatie is begroeid en dat gewoonlijk uit verschillende materiaallagen is samengesteld:

  • Waterdicht en anti-wortel membraan;
  • Scheidingslaag om de waterdichte bekleding te beschermen;
  • Drainage Laag;
  • Groei substraat;
  • Vegetatie.

Over het algemeen worden groendaken gekenmerkt door geringe dikte, licht gewicht (voor extensieve daken) en lage onderhoud seisen. Dit komt doordat zij bestaan uit een vegetatie van Sedum, die zelfs in een dor en droog klimaat kan overleven, met een groot vermogen tot regeneratie en zelfvermeerdering.

Soorten groene daken

Er zijn twee soorten groendaken: extensieve en intensieve. Het eerste type wordt gekenmerkt door diktes tussen 4 en 15 cm, met gewichten van 30 tot 220 kg per vierkante meter. De lichtere zijn uitsluitend gemaakt met Sedum planten.

Het intensieve groendak daarentegen is vergelijkbaar met een gewone grondtuin en wordt ook wel daktuin genoemd. De diepte varieert van 15 cm tot 150 cm, terwijl het gewicht gewoonlijk 300 kg per vierkante meter bereikt. Daarvoor is in dit geval een zeer versterkte draagstructuur nodig.

De vegetatie van intensieve of hangende daken bestaat meestal uit bomen en struiken, vaak afgewisseld met bodembedekkers, die meer onderhoud vergen dan Sedum: irrigatie, snoeien, bemesten, wieden, zoals een gewone tuin.

Milieu- en economische voordelen van een groendak

De voordelen van de installatie van een groendak zijn economisch, ecologisch en sociaal. Groendaken maken het in feite mogelijk de kosten van de airconditioning van gebouwen te verminderen en hebben een positieve invloed op het externe milieu.

Met andere woorden, zij vormen een groen element dat in staat is de lucht te zuiveren, de uitstoot van kooldioxide te beperken en verontreinigende stoffen te filteren.

Ze zijn belangrijk voor de bevordering van de biodiversiteit in onze steden, omdat ze de ideale habitat vormen voor vogels, vlinders en insecten. Zij maken het ook mogelijk de akoestische isolatie van woningen te verbeteren.

Dankzij de aanwezigheid van groene daken zijn steden minder grijs en meer “natuurlijk”, ademend, met ook een positieve weerspiegeling op ons humeur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *