DisplayPort: het goedkopere en betere neefje van de HDMI-aansluiting

Er bestaat een grote kans dat je maar van een van de kabelaansluitingen in de titel hebt gehoord: de HDMI kabel. Maar wat is een DisplayPort kabel dan eigenlijk? Gelukkig is dit heel simpel uit te leggen, het is namelijk praktisch hetzelfde als een HDMI-kabel. Deze kabels zorgen ervoor dat jij beeld en geluid van bijvoorbeeld je computer naar een tweede monitor of TV kunt overbrengen. Momenteel wordt deze aansluitingsmethode vooral gebruikt bij Samsung, Dell, Philips en Intel. De opvolger van deze kabel is het Thunderbolt-interface dat door Apple en Intel is ontwikkelt in 2011. Dit zorgt ervoor dat de DisplayPort kabels vooral worden gebruikt voor ietwat oudere apparaten. Ook heeft dit type kabel een vrij grote bandbreedte. Wel 10,8 Gigabit. Hierdoor zit er praktisch geen vertraging tussen jouw beeld en de bron van het beeld. Ideaal eigenlijk!

Welke DisplayPort kabel moet ik hebben?

Je kunt er over het algemeen vrij snel achter komen wat voor soort DisplayPort kabel je hebt en dus moet gebruiken. Ten eerste heb je de keuze tussen een standaard en een mini versie van de kabel. De mini versie herken je aan de bijna vierkante vorm van de aansluiting met afgeplatte hoeken aan de onderkant. Je vindt deze port in de zijkant van de oudere MacBook Pro modellen. Verder heb je nog de keuze uit DP 1.2 en DP 1.4. De getallen staan eigenlijk voor niets meer dan de versie van de kabel. De 1.2 heeft een minder grote bandbreedte (die alsnog groter is dan een groot deel van de HDMI aansluitingen die nu op de markt te vinden zijn). Daarom is de 1.4 dus de betere keuze. Maar wat nu als je een aansluiting hebt voor de 1.2? Dan kun je de 1.4 alsnog gebruiken! De kabels zijn namelijk met terugwerkende kracht te gebruiken. En op deze manier gaat je kabel langer mee: je hoeft hem minder snel te upgraden als je een andere of betere hardware gaat gebruiken!

Waar wordt deze kabel voor gebruikt?

De kabels worden door de snelle datatransmissie veelvoudig gebruikt voor apparaten die bijvoorbeeld snelle graphics nodig hebben. Denk hierbij aan Virtual Reality consoles die snel moeten reageren op de beweging van de gebruiker. Ook worden er veel (gaming) PC's gebouwd met deze vorm van aansluiting omdat de graphic card zo optimaal kan runnen. Denk er dus zeker over na om een DisplayPort kabel te gebruiken voor de beste game experience!

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *