Effectief houtmieren bestrijden

Heeft u de laatste tijd last van hoopjes zaagsel in uw huis of tuin? En dan voornamelijk op plekken waar u hout in huis heeft, zoals op kozijnen of houten planken? Dan zou het kunnen dat u houtmieren in huis heeft. Dit is niet alleen irritant, maar de mieren tasten ook nog uw hout aan, waardoor het hout op den duur zelfs in elkaar kan zakken als het niet stevig genoeg meer is. Reden genoeg dus om van het ongedierte af te willen, maar hoe doet u dat eigenlijk het beste? Wij vertellen u alles over houtmieren en hoe de dieren te bestrijden.

Houtmieren

De houtmier is een miersoort die overal op de aarde leeft. Het beestje leeft over het algemeen in vochtige en bosrijke omgevingen, en ze gebruiken het hout uit het bos om een nestje van te bouwen. De mier kruipt als het ware in het hout, en laat daardoor een hoopje zaagsel achter wat hij niet gebruikt. Ondanks dat ze het hout dus niet eten, tasten ze het wel aan. Echter kan het zijn dat de mieren zich niet in het bos nestelen, maar in het hout dat u in uw huis of tuin heeft, waardoor ze uw hout dus aantasten.

houtmier

Hoe herkent u houtmieren?

Maar hoe weet u an zeker of u houtmieren in uw huis of tuin heeft? Zoals uitgelegd laten houtmieren dus hoopjes zaagsel achter op de plekken waar ze nestjes bouwen in het hout. Wanneer u dus kleine bergjes met zaagsel op uw houten planken of andere houten voorwerpen vindt, kan het dus zijn dat u houtmieren heeft. Ziet u daadwerkelijk mieren lopen in huis? Houtmieren zijn te herkennen aan een heel donkerbruine of zwarte kleur, en zijn gemiddeld tussen de 6 en 12 millimeter groot. Verder kan het zijn dat u de mieren kunt horen. Doordat de mieren met hun kaken door het hout heen bijten, maken ze een ritselend geluid. Wanneer u uw oor bij het hout houdt, zou u dit dus kunnen horen. Zitten de mieren al lang in het hout? Dan kan het zijn dat u dit daadwerkelijk aan het hout ziet, doordat het hout aangetast is en eruitziet alsof het gerot is. Echter kunt u dit niet altijd van de buitenkant zien, en zou u daarvoor de planken los moeten halen.

Van de mieren af komen

Maar hoe kunt u de houtmieren dan het beste bestrijden? Ten eerste is het belangrijk om erachter te komen waar in het hout de mieren genesteld zijn. In eerste instantie kunt u dit doen door de nestjes met zaagsel op te zoeken en de kapotte plekken in het hout te zoeken. Daarnaast kunt u wat aas neerleggen zodat de mieren naar buiten komen, en ze dan vervolgens terug volgen naar hun nest. Om van de mieren af te komen kunt u daarna giftig anti-mieren poeder buiten het nest leggen.

Lukt dit niet of komt u niet van de mieren af? Dan kan het zijn dat u een professioneel bestrijdingsbedrijf in moet huren. Daarnaast. moet u misschien een timmerman inhuren om het rotte hout te vervangen.

Meer weten over houtmieren? Neem dan contact op met een houthandel of ander professioneel bedrijf, zoals Houtdirect.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *