Hoe gebruik je houtbriketten?

Nu de koude winter voor de deur staat, willen we het binnen allemaal lekker warm en gezellig maken. De koude buiten en de warmte binnen dankzij de verwarming. De meeste mensen hebben een gewone centrale verwarming die werkt op gas. Maar je kan het ook op een andere manier binnen lekker warm maken. Verwarmen kan ook door middel van een houtkachel of een pelletkachel. Niet alleen geeft deze ook genoeg warmte, het zorgt voor een unieke sfeer in huis. 

Wat is het verschil tussen houtkachel en een pelletkachel? 

Een houtkachel en een pelletkachel, beide kunnen gebruikt worden om het binnen lekker warm te maken. Veel mensen weten echter niet dat er wel een degelijk verschil is tussen beide kachels. Dit omdat ze op eerste zicht niet veel van elkaar verschillen. Toch kan een houtkachel maar één ruimte verwarmen en je hebt er echte houtbriketten voor nodig om deze te kunnen verbranden. Een houtkachel is voorzien van een luchttoevoer om de verbrandingskamer zo snel mogelijk opgewarmd te krijgen. 

Een pelletkachel is als het ware de modernere variant van de houtkachel. Deze kan meerdere kamers verwarmen en de kachel werkt op stroom. Je moet er nog wel houtpellets in doen, maar je kan de temperatuur gewoon zelf instellen op de kachel en de juiste dosis houtpellets wordt vervolgens uit de voorraadkamer gehaald om de juiste temperatuur te bekomen. 

Nog een groot bijkomend verschil is dat de uitstoot van de pelletkachel een stuk minder schadelijke stoffen bevat dan die van een houtkachel. 

Houtbriketten versus houtpellets

Wat de twee kachels gemeen hebben is dat je dus wel voor beide kachels hout nodig hebt. Voor de houtkachel heb je echte houtbriketten nodig en het is hierbij belangrijk dat je zeker droge briketten gebruikt. Vochtige briketten gaan minder goed branden en zorgt voor veel rook en fijnstof terwijl ze aan het branden zijn. Hak je je hout dus zelf? Zorg er dan voor dat je deze briketten eerst 2 tot 3 jaar! laat drogen alvorens ze te gaan gebruiken. 

Bij het gebruiken van houtpellets voor een pelletkachel is het dan weer belangrijk dat je de juiste kleur pellets gebruikt. Ze branden sowieso mooier dan houtbriketten, maar hoe lichter de kleur, hoe schoner ze zullen branden. Ook branden ze zuiniger dus kom je langer toe met de pellets die je in huis hebt. Je wilt een zo hoog mogelijk rendement van je pellets dus let erop dat ze het EN Plus A1 keurmerk hebben. Op die manier ben je zeker dat de pellets aan de hoogste criteria voldoen.

Aan jou nu om de keuze te maken tussen een houtkachel met houtbriketten of een pelletkachel met houtpellets!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *