Kom je moeilijk uit bed? Dit kun je doen

Dit artikel is níet voor mensen die moeilijk uit bed komen na een avondje doorhalen of die gewoonweg moeite hebben met op tijd opstaan. Kom je fysiek moeilijk uit bed, bijvoorbeeld door rugproblemen of een lichamelijke beperking, dan zijn deze tips voor jou. Voor dit artikel raadpleegden we Well-Fair, dé specialist op het gebied van zelfstandig en comfortabel ouder worden.

Op eigen kracht

Eigenlijk geeft deze titel het tegenovergestelde aan van de volgende tip. We raden namelijk aan, om zo weinig mogelijk spierkracht te gebruiken bij het uit bed komen. Door spierkracht te gebruiken zet je je lichaam namelijk op spanning en dat willen we juist voorkomen. In plaats daarvan gaan we gebruik maken van natuurlijke bewegingen en zwaartekracht. Volg het volgende stappenplan om op een natuurlijke manier zonder spanning uit bed te komen:

  • Ga allereerst op je rug liggen. Beweeg daarna rustig beide benen naar de rand van het bed. Voel ondertussen wat er in je lichaam gebeurt. Draait je heup automatisch wat mee? Laat dat gewoon gebeuren.
  • Je zult voelen dat je lichaam automatisch een beetje meedraait. Laat dit eveneens gewoon gebeuren.
  • Laat nu beide benen over de rand van het bed zakken, totdat je voeten op de grond staan. Je bovenlichaam zal automatisch meedraaien. Terwijl dit gebeurt, gebruik je je benen als contragewicht om je bovenlichaam overeind te krijgen.
  • Hou niet stil door op de rand van het bed te gaan zitten, maar gebruik het momentum om in dezelfde beweging te gaan staan.

Het vergt enige oefening, maar als je ‘m voelt krijg je echt een eureka-moment. Je hoeft er niet soepel en atletisch voor te zijn. Integendeel; door bovenstaande zo vloeiend mogelijk uit te voeren, gebruik je juist zo weinig mogelijk spierkracht.

Met aanpassing

Als bovenstaande niet lukt, bijvoorbeeld door vastzittende gewrichten of wervels, dan is het aan te raden om een aangepast bed te kopen. Kijk bijvoorbeeld eens naar een hoog-laag-bed. Deze zijn in hoogte verstelbaar, waardoor u flexibel bent in het vinden van de juiste in- en uitstaphoogte. Bijkomend voordeel is dat onder het bed stofzuigen een stuk makkelijker wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *