Tijd voor de badkamer

Of je nu net een nieuwbouw huis gekocht hebt, of een bestaande woning, kans is groot dat je vroeg of laat de badkamer onder handen wilt nemen. En hoewel de badkamer kleiner is dan de keuken (die ook veelvuldig verbouwd wordt door huiseigenaren), zijn er bij de badkamer ontzettend veel zaken die aandacht vragen. Zo moeten er keuzes gemaakt worden voor tegels en groot meubilair: welk bad of douche willen we erin hebben? Maar vergeet ook zeker de kleinere, vaak onzichtbare zaken niet: Gaan we voor een gewone buisventilator om het vocht af te voeren of kiezen we toch voor een buisventilator met timer? Kortom: een badkamer verbouwen vraagt heel veel denk- en kluswerk. En wanneer je dan ook nog eens te maken hebt met een klein budget, wordt het helemaal een uitdaging. Met deze tips heb je binnen een handomdraai een prachtige badkamer voor minder geld.

Wees kritisch

Ga bij jezelf na of echt de hele badkamer aan vervanging toe is. Het zou zomaar kunnen zijn dat het volstaat om alleen maar het wastafelmeubel te vervangen, of het toilet. Maar misschien zijn die juist nog wel in goede staat en moeten de tegels vervangen worden. Dan kun je je meubilair in de vernieuwde badkamer laten terugplaatsen nadat de tegels vervangen zijn.

Budget vaststellen

Stel het budget vast dat je wilt uitgeven aan het renoveren van de badkamer en houd je daar dan ook aan. Maak een schatting van hoeveel alles gaat kosten, wat je wilt uitgeven aan de verbouwing en zet geld opzij als buffer. Wees daarnaast streng voor jezelf en laat je tijdens het shoppen niet verleiden door duurdere producten terwijl goedkopere varianten net zo goed werken en er ook goed uitzien.

Do-it-yourself

Probeer zoveel mogelijk zelf te doen, maar ga niet lopen hannesen. Heb je ergens geen of te weinig kennis van, misschien kun je dan de hulp inschakelen van vrienden of familie die wel verstand hebben van dat onderwerp. Maar schroom ook zeker niet om professionele hulp in te schakelen wanneer dat nodig is (bouw hiervoor ruimte in in het budget).

Laat de leidingen met rust

Laat leidingen zoveel mogelijk met rust. Zorg er dan ook voor dat de nieuwe badkamer qua indeling hetzelfde te houden is. Dat scheelt niet alleen veel werk, maar ook geld, omdat er dan geen leidingen omgelegd hoeven te worden of tegels gebroken en vervangen hoeven te worden.

Tegels

Wanneer de tegels aan vervanging toe zijn, kun je ervoor kiezen om de muren en vloer helemaal te strippen van de oude tegels. Maar, je kunt ook tijd en kosten besparen en de nieuwe tegels over de oude heen leggen. Ga voor jezelf wel na of dat kan, zodat de deur nog goed kan sluiten etc. Past de aankoop van nieuwe tegels niet in het budget, behandel de oude tegels dan met vochtbestendige verf voor een compleet nieuwe uitstraling.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *