Waarom een PU gietvloer?

PU staat voor polyurethaan en een PU gietvloer is een kunststof gietvloer die op geheel naadloze wijze over een bestaande ondergrond kan worden aangebracht. Het gaat om een elastische vloer die niet scheurt en ook nog eens gemakkelijk te onderhouden is. Een PU gietvloer past perfect in een modern interieur. Gietvloeren kun je onderverdelen in twee soorten: de PU gietvloer en de epoxy gietvloer.

Van industriële toepassing naar een vloer voor in elke woning

Een gietvloer werd in vroegere jaren vooral in winkels en binnen industriële omgevingen gebruikt. Ondertussen is het echter ook een graag geziene vloer bij particulieren. Logisch, een gietvloer van PU heeft een zeer huiselijke uitstraling die allesbehalve koud aanvoelt. Een van de grootste voordelen van een PU gietvloer is dat de vloer amper onderhoud nodig is. De vloer is bovendien eenvoudig te kuisen. Mocht je graag vloerverwarming wensen, dan is dat met een PU gietvloer geen enkel probleem. Omdat de vloer elastisch is, zullen er bij verwarming immers geen scheuren ontstaan.

Verschil tussen PU gietvloer en een gietvloer van epoxy

Een ander groot voordeel van een PU gietvloer is het feit dat het een geluiddempende vloer is, iets dat door je boven- en onderburen ook erg gewaardeerd wordt. Loopgeluiden en geluiden als het schuiven met stoelen hoor je niet als je een gietvloer van PU hebt. Een PU vloer, gemaakt van aardolie, is dus iets anders dan een epoxy gietvloer. Epoxy is bijvoorbeeld niet geschikt voor elke soort ondergrond en werkt bovendien minder goed samen met vloerverwarming. Aan de andere kant is epoxy weer beter geschikt voor een hogere mechanische belasting. Epoxy is harder dan PU en biedt minder geluiddemping. In de industriële omgeving is dat geen probleem, in woningen wel. Om die reden wordt in woonhuizen veel minder vaak een epoxy vloer gelegd. Gemiddeld genomen betaal je voor een PU gietvloer rond de 100 euro per vierkante meter. Is het een lastig te leggen geheel, dan zal de prijs hoger uitvallen. 

Aanleggen is het werk van de vakman

Een gietvloer van PU is geschikt voor elk type ondergrond. Je legt het in zowel nieuwbouwwoningen als in bestaande woningen en de vloerhoogte is niet meer dan enkele millimeters. Het aanleggen van een betonlook PU gietvloer is echt het werk van een vakman. Die zal in eerste instantie altijd de ondervloer voor te bereiden en vervolgens zal er een laag primer aangebracht worden. Dan moet nog een schraplaag aangebracht worden en pas dan wordt de gietvloer door de specialist gelegd. Vervolgens wordt de vloer nog afgedekt met een coating.

Regelmatig stofzuigen is wel belangrijk

Zoals al gesteld is het onderhoud van een gietvloer van PU gemakkelijk. Om te voorkomen dat zand schade aan de vloer aan kan brengen is het wel verstandig om regelmatig te stofzuigen. Zand kan namelijk voor een schurend effect zorgen, met alle gevolgen van dien. Voor het overige is er van onderhoud verder geen sprake. Daardoor heb je niet alleen een heel fraaie vloer liggen, maar ook een vloer waarna je verder eigenlijk geen omkijken meer hebt. Wat wil je eigenlijk nog meer? 
Ook voor een PU gietvloer kan je inspiratie opdoen bij Bruizt.nl!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *