Wanneer mag je jezelf makelaar noemen?

pexels-pixabay-259962

Iedereen mag zichzelf een makelaar noemen. Sinds 2001 heb je namelijk niet meer een diploma nodig om dit beroep uit te oefenen. Als je je als makelaar erkent wil voelen, moet je je inschrijven in het register van de gecertificeerde makelaars. Een gecertificeerde makelaar herken je aan de letters RMT (Register Makelaar-Taxateur) of RT (Register-Taxateur). Om jezelf te onderscheiden van iedereen die zich makelaar kan noemen, is het raadzaam om je bij dit register in te schrijven.

Verschillende taken van de makelaar

Een makelaar heeft verschillende taken waar die mee aan de slag kan gaan. Deze taken zijn onder andere:

  • Woonwensen klanten bevestigen;
  • Het zoeken en selecteren van de geschikte woning;
  • Begeleiden van bezichtigingen;
  • Voorbereiden van documenten;
  • Onderhandelingen voeren met koper en/of verkoper.

Opleidingen tot makelaar

Er worden verschillende hbo-opleidingen tot makelaar aangeboden. Bij deze opleiding ga je de eerste twee jaar naar school om met behulp van theoretische kennis het vak te leren. De laatste twee jaar van deze opleiding bestaan uit het lopen van stage en het volgen van lesdagen. Wanneer je deze opleiding hebt afgerond, mag je jezelf Bachelor of Business Administration noemen. Met deze titel kan je aan de slag als makelaar in Deventer of elders in Nederland. Je kan voor jezelf beginnen of bij een overheidsorganisatie of makelaarskantoor in dienst gaan.

Na de opleiding

Nadat je de opleiding tot makelaar hebt afgerond, kan je je inschrijven in het bovenstaande register. Met deze certificering heb je als makelaar meer bevoegdheden. Zo mag je taxaties uitvoeren en een garantie aanbieden wanneer er een hypotheek wordt afgesloten tijdens de koop/verkoop van een woning, Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *