Wat is epoxy en wat kun je ermee?

Zie jij ook wel eens filmpjes op sociale media waar enorm mooie dingen worden gemaakt met epoxy? Sommigen maken bijvoorbeeld tafels waar water doorheen lijkt te stromen. Of een mooie bloem die vereeuwigd wordt door middel van epoxy. Maar wat is dat nu eigenlijk? En kan en mag iedereen hiermee werken?

Wat is epoxy?

Epoxy is een vloeibaar goedje wat uit twee delen bestaat, namelijk de hars en de harder. Door middel van een chemische reactie neemt het een vaste vorm aan. Tijdens de overgang van vloeibaar naar vast heeft het goedje een zeer groot hechtingsvermogen. Als de epoxy eenmaal uitgehard is, is het maar liefst twee keer zo sterk dan beton. Dit proces is onomkeerbaar, en het voelt wat aan als heel sterk plastic. Zelfs hitte kan het spul niet doen smelten, daarom wordt het ‘thermoset’ plastic genoemd. Omdat epoxy zo goed als doorzichtig is, kun je er erg mooie dingen mee maken. 

Werken met epoxy

In principe mag iedereen met epoxy werken, het is immers vrij verkrijgbaar op het internet. Wees wel waakzaam dat je de vloeistoffen in exact de juiste verhoudingen gebruikt, anders kan het eindresultaat te zacht worden. Als je er graag mee wilt werken maar het toch nog wat spannend vindt, is het aan te raden eerst een workshop te volgen. Dat kan op diverse plekken in Nederland, welke allemaal via internet te vinden zijn.

Wat kun je ermee?

Je kunt echt van alles met epoxy. Van het waterdicht maken van vloeren, tot het afwerken van surfplanken. Kunstenaars en hobbyisten gebruiken het vooral om er mooie dingen mee te maken of er spullen in te vereeuwigen, zoals bloemen. Ook kun je het gebruiken om een foto of schilderij een glanzende en beschermende toplaag te geven. Omdat het, na het uitharden, zo hard is, kun je de epoxylaag goed bewerken met schuurpapier, een boormachine en allerlei ander gereedschap. Op deze manier kun je jouw project helemaal naar jouw wens afwerken.

Boten beschermen

Epoxy kun je ook gebruiken om je boot te beschermen en te repareren. Met dit spul kun je namelijk schades herstellen en naden opvullen. Het is zo onwijs sterk dat je je, na de reparatie, geen zorgen meer hoeft te maken over lekken of andere ongemakken. Tevens kun je het over houten onderdelen gebruiken. Op deze manier lamineer je eigenlijk jouw spullen. Zo gaat jouw mooie houten tafel in je boot veel langer mee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *