Zelf je houten vloer schilderen

Met laminaat en PVC vloeren zijn vele soorten en kleuren houten vloeren na te bootsen. Wat betreft kosten en onderhoud ben je met deze kunstmatige vloersoorten veel gunstiger uit. Toch gaat er voor jou (en velen met jou) niets boven een echte, authentieke houten vloer. Voor een beetje extra onderhoud draai jij je hand niet om en als je eens een keer wat anders wilt, dan schilder je jouw houten vloer gewoon. Maar hoe doe je dat eigenlijk en waar moet je dan op letten? Met deze how-to van Plankenland en een beetje geduld komt dat helemaal goed.

De houten vloer

Zelf je houten vloer schilderen is een leuke klus, waarmee je een nieuwe uitstraling aan de ruimte geeft. Wil je een houten vloer leggen en deze vervolgens schilderen, ga dan niet direct voor de duurste vloer. Bij Plankenland vind je een assortiment goedkope houten vloeren, die uitermate geschikt zijn om te schilderen.

De benodigdheden

Voordat je de schilderskwast ter hand neemt, is het belangrijk je goed voor te bereiden. Ten eerste zijn daar natuurlijk de benodigdheden. Het volgende heb je nodig:

 • Een schuurmachine met grof schuurpapier (korrel 60) en fijn schuurpapier (rond 160);
 • Een ontvettend middel (tip: met groene zeep kom je een heel eind);
 • Een blokkwast, geschikt voor de verf die je gebruikt*;
 • Grondverf*;
 • Geschikte houtverf*;

* Laat je bij je verfspeciaalzaak adviseren welke grondverf en houtverf je het beste kunt gebruiken. Het type kwast kun je daarop uitzoeken.

Het stappenplan

Het is zaak om het schilderen van de vloer goed te plannen. Je kunt de vloer namelijk tot enkele dagen niet gebruiken. De te volgen stappen zijn als volgt:

 1. Ontvetten: hoe beter je de vloer ontvet, hoe beter de verf zal pakken. Dit kan met speciale ontvetter, maar groene zeep of afwasmiddel zal de klus ook wel klaren.
 2. Schuren: schuur de vloer eerst met een grove korrel en daarna met een fijne korrel.
 3. Grondverf: de grondverf zorgt ervoor dat de kleur beter tot z’n recht komt.
 4. Schilderen maar! Afhankelijk van hoe goed de verf pakt heb je meerdere lagen nodig. Lees goed op de verpakking hoe lang de droogtijd is voordat je de volgende laag kunt aanbrengen. Na de laatste laag is het zaak de verf helemaal te laten drogen voordat je de vloer in gebruik neemt.

Veelgemaakte fouten

Zoals je ziet is het schilderen van je houten vloer geen ingewikkelde klus. Toch worden er nog wel eens fouten gemaakt, die je maar beter kunt voorkomen.

 • Niet goed laten drogen. De verf droogt het eerst aan de oppervlakte, waardoor je de indruk kunt krijgen dat je de vloer alweer in gebruik kunt nemen. Doe je dat echter te vroeg, dan zorgt het lopen en met meubels schuiven gegarandeerd voor ongewenste effecten.
 • De ruimte niet goed schoonmaken. Wanneer je de ruimte niet goed schoonmaakt, loop je kans dat er vuil in de verf terecht komt. Dit zal je altijd blijven zien en voelen.
 • Aan de verkeerde kant beginnen met schilderen. Zorg altijd dat je naar de uitgang toe schildert. We kennen allemaal wel de filmpjes en afbeeldingen van mensen die zichzelf hebben ingesloten en op het laatste droge stukje vloer moeten wachten tot de rest droog genoeg is om eroverheen te lopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *