Zo creëer je een warme sfeer in huis

Elke moderne woning beschikt tegenwoordig over een moderne vorm van verwarming. Maar ja, zo’n vloerverwarming, centrale verwarming of warmtepomp geeft niet echt sfeer. Voor dat laatste denken veel mensen terug aan vervlogen tijden, toen we nog met z’n allen bij de knisperende open haard of stralende kachel zaten om ons op te warmen. Daarom kiezen steeds meer mensen ervoor, om hun efficiënte warmtevoorziening aan te vullen met een sfeervolle houtkachel of gashaard. Nu is de volgende vraag: welke haard of kachel geeft de meeste sfeer?

Open haard

Sommige woningen zijn gezegend met de voorzieningen voor een open haard: een schouw met uitsparing en een schoorsteen waar Sinterklaas doorheen past. De kans is echter groot, dat de vorige bewoner of huisbaas ervoor gekozen heeft de open haard onklaar te maken. Dat heeft ermee te maken, dat een open haard veel onderhoud vergt. Lees je daarover dus goed in, voordat je de open haard weer in gebruik neemt. Heb je dat eenmaal gedaan en zit je met het hele gezin rond het knetterende haardvuur, dan heb je wel de ultieme warme sfeer te pakken.

Gashaard

Een gashaard is een prachtige en veelzijdige sfeerverwarming. Met ‘sfeerverwarming’ bedoelen we dat een gashaard sfeerverhogend is en veel warmte kán afgeven. Veel gashaarden hebben namelijk ook de mogelijkheid om de warmteafgifte te beperken en alleen voor de sfeer te gaan. Je hebt gashaarden in allerlei vormen, die je kunt inbouwen of los in de ruimte kunt plaatsen. Vaak zijn de houtblokken en het vlambeeld niet eens meer van die van een ‘echt’ houtvuur te onderscheiden.

Houtkachel

Wil je genieten van een echt houtvuur met een schitterend vlammenspel, dan is een houtkachel een mooie keus. Voor velen werkt het extra sfeerverhogend dat er echte houtblokken op gaan. Sommigen maken er een sport van om het goedkoopste of mooiste hout te vinden. Houthakken kan een zeer ontspannende bezigheid zijn. “Pap, gooi d’r nog eens een blokkie bijop”… heerlijk.

Volgens ons waren dit de drie meest sfeervolle haarden en kachels. Wat vind jij? Mist er nog eentje? Laat het ons weten in een reactie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *