Zo geniet je optimaal van je parketvloer

Houten Vloer

Een vloer kan op tientallen soorten manieren gemaakt en gelegd worden. Er zijn bovendien veel verschillende prijskaartjes die gepaard gaan met al die verschillende vloeren. Een vloer die vaak iets duurder is maar waar je veel voor terugkrijgt, is de parketvloer. Deze vloer is volledig gemaakt van hout maar heeft nog meer bijzondere eigenschappen.

Wat is een parketvloer?

Parket is een vorm van vloerbedekking die bestaat uit hout. Het zijn verschillende houten delen die in verschillende formaten en patronen gelegd kunnen worden. de afwerking van parket gebeurt meestal door het hout te lakken, te oli├źn of in de was te zetten. Parket is net als laminaat en massief hout een vloer die van houten materialen wordt gemaakt. Waarom is parket dan toch iets anders dan laminaat en houten vloeren?

Houten Vloer

Het verschil

Alledrie die vloeren worden dus gemaakt van hout. Wat is dan het verschil? Een parketvloer wordt vaak gemaakt uit een aantal lagen. Een houten vloer is meestal van massief hout gemaakt en dus niet opgebouwd uit verschillende lagen maar geheel uit een boomstam. Een parketvloer heeft echter laagjes en de bovenste laag wordt extra goed beschermd met olie of wax. Een laminaatvloer heeft vaak een bovenste laag van kunststof zodat de vloer extra goed tegen een stootje kan. Dat zie je er bij sommige soorten laminaat wel vanaf volgens velen. 

Parket onderhouden

Parket is dus een soort middenweg tussen hout en laminaat. Waar laminaat goedkoper is maar ook vaak minder stevig en minder op hout lijkt, zijn houten vloeren weliswaar uit een boomstam gemaakt maar ze zijn ook duur, hoog in onderhoud en lastig te leggen. Parket is de middenweg, maar ook een parketvloer moet je goed onderhouden om te voorkomen dat je deze al snel moet vervangen. Droog schoonmaken moet je bijvoorbeeld geregeld doen, het liefste elke dag of om de dag. Dan gaat het om vegen met een bezem of stofzuigen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *